fbpx
Previous Next

 

Тази година отделихме много време, за да създадем съвсем нова програма на Лятната ни занималня 2020.

 

ЗАЩО - НАШАТА ЦЕЛ 

Всяка година създаваме нова творческа и приключенска програма в света на знанията, предизвикателствата, уменията да вземаш различни решения, игрите и преживяванията, които помагат на децата да откриват нови приятелства и да обогатяват собственото си развитие.

Нашата цел е в рамките на 5 дни в лятната занималня децата да създадат проект върху определена тема, обогатявайки знанията   за различните науки като част от света. Ние създаваме възможност то само да преживее знанието в реална среда, да осмисли и натрупа нов опит и нови умения, които ще му помогнат да расте свободно и уверено.  Създаваме възможности на децата да развиват интересите си в истинско общуване с други деца, да осмислят скритите си емоции, да общуват пълноценно и да развиват качества, които ги правят личности.

Важно е в летните занимания децата да познават своите таланти, да опитват различни неща, вдъхновено да творят и свободно да избират онова, което най-много им харесва !   

ЗА КОГО

Програмата е създадена за деца между 7 - 11 годишна възраст. Динамиката на заложените модули, сложността на поставените задачи и бързината на участие в подготвените приключения е подходяща за деца, които са завършили 1 клас. 

КОГА

Смените на Лятната ни програма - занималня :

15 - 19.06.2020     "ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ОКЕАНИ И МОРЕТА" 

С тази 5-дневна програма децата да опознаят работата на изследователите на морските и океански дълбини. Да научат за най-известния откривател и пътешественик – „Повелителят на моретата и океаните“ Жак-Ив Кусто, както и за неговите изобретения, помогнали изключително много за изучаването и опазването на подводния свят. След това, разделени на отбори, децата да „предприемат“ спасителни мисии с експедиции до забележителни места из Световния океан (Големия Бариерен риф, Марианската падина и Галапагоските острови), като проучат кои са застрашените растителни и животински видове; да планират и приготвят всичко необходимо за пътуването, (включително да изработят макети на плавателните съдове, с които да достигнат до избраните обекти - батискаф, подводница или водолазен звънец).

22 - 26 .06. 2020   - "ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ" 

29 - 03.07. 2020    - "НАСЛЕДСТВО ОТ МИНАЛОТО" 

06 - 10.07. 2020    - "МИСИЯ В КОСМОСА" 

13 - 17.07.2020     - "ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ" 

20 - 24.07.2020     - "ПЛАНЕТАТА НА БЪДЕЩЕТО" 

27 - 31.07.2020     - "ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ" 

03 -  07.08.2020    - "МУЗИКАТА Е ВЪЛШЕБСТВО" 

10 - 14.08.2020     - "ПЛАНЕТАТА НА БЪДЕЩЕТО"

 

КЪДЕ

Заниманията ще се провеждат в Материка 1, на бул. Мария Луиза 28.

 

КАК 

Всяка седмица подготвяме различна глобална тема, на която са подчинени всички предвидени дейности. Програмата е вдъхновена и създадена с помощта на методите неформално учене, учене чрез преживяване и сугестопедия.

 

ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА

Потопено в тази среда, Вашето дете придобива знания, умения и нагласи за:

 • отговорно поведение към хората, с които общува и към света около него;
 • осъзнато общуване с връстниците си;
 • самоосъзнаване на емоциите и тяхното приемане и споделяне;
 • работа в екип;
 • физическа активност сред природата всеки ден;
 • позитивно и отговорно отношение към природата около себе си;
 • поддържане на  ред в стаята, където твори с отбора си в следобедните часове;
 • навици за физическа култура и здравословен начин на живот;
 • да усвоява с лекота много нови знания по различните теми и модули, които са включени сутрин и след обяд в програмата на „Материка“;
 • да учи с желание нови неща по логика и математика, обществени и природни науки, експерименти по естествени науки, литература и граматика;
 • да се справя в трудни ситуации;
 • да взема трудни решения и да ги отстоява;
 • да поема отговорности;
 • да бъде креативно и да се изразява чрез изкуството;
 • да комуникира уверено и със самочувствие;

 

ЕКИП 

Екипът, който работи с децата през лятото, е съставен от професионалисти - преподавателите на „Материка“. Нашият екип всяка година преминава специализирани курсове за плануване и разработване на програми, неформално обучение и обучение чрез преживяване.

Заедно с тях работят доброволци и аниматори, които се подбират специално за програмата и преминават обучение на „Материка“ за работа с деца. Всички модули са предварително подготвени, планувани и тествани от екипа на „Материка“ , за да постигат целите, които са заложени в програмата и да сътворят едно незабравимо преживяване за децата.

 

ПРОГРАМА

Всяка седмица от лятната програма има свое отделно заглавие, история, модули и приключение. Всяка седмична тема балансирано подрежда образователни модули като част от обучението чрез преживяване.

С много любов сме подредили знанието, което е вплетено в интересна история. Тя пленява децата, подхранва въображението им, създава желание за откривателство и любопитство за нови знания. Децата забавлявайки се, откриват и научават много нови неща през цялото време.

8,30 - 9.00 часа посрещаме децата в "Материка".

След посрещането, игрите за запознаване и екипност, обучителите са приготвили първите дейности за деня, които са базирани на седмичната история.

Около 10.00 часа децата се отправят на пътешествие навън, в Морската градина. Там се провеждат  игрите, приключенията и първите образователни модули за деня

12.30 - 13.00 часа е време за обяд. *

13.00 – 13.30 часа децата се прибират в „Материка“, където ги очакват нови предизвикателства и креативни задачи, подготвени за следобедните образователни модули.

15.40 часа е време за следобедната закуска.

16.00 - 16.30 часа провеждаме дейностите, с които приключваме деня и в които децата имат възможност да споделят с другите кое им харесва и кое не им допада, да обсъдят ситуации през деня, сами да осмислят и вземат решение, подкрепени от своите обучители в групата. Самоорганизирането, осмислянето на поведението и възможността да изкажат онова, което ги притеснява, създава у децата усещането, че са чути и ценени. 

Денят приключва със свободна игра в двора на „Материка“ от 16.30 до 17.30 часа.

 • Всеки четвъртък децата имат часове по ФЛАЙ - ЙОГА :) 
 • При подходящо време петъците са определени за посещение в "Еко Рай" - обурудвано и обезопасено "райско място" близо до Варна, където децата представят готовите си седмични проекти. Обсъждат какво са преживели и какво са научили през изминалата седмица. Обядват вкусно барбекю и играят на воля.  

*По желание на родителите и с предварителна заявка за седмицата, можем да организираме обяд в ресторант „Халбата“, който се намира в близост до „Материка 1". Ресторантът предлага меню в два варианта, предварително изготвено за Материка - месно и вегетарианско.  

 

КОЛКО СТРУВА  

Цената на програмата е 129 лв  на седмица. 

За деца посещавали занятия в МАТЕРИКА през учебната 2019/2020 - 5% отстъпка от цената. 

При записване и внасяне на сумата за 2 или повече деца от едно семейство - 10% отстъпка от цената. 

При записване и внасяне на сумата за 2 или 3 седмици - 5% отстъпка от цената.

При записване и внасяне на сумата за 4 седмици - 10% отстъпка от цената.

* не е задължително седмиците да са последователни.

* максимална кумулативна отстъпка - 15%

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Подготовка на програмата, спортна, танцова и цялостна анимация;
 • Специално подготвени и адаптирани материали за тематичните игри и занимания през всяка седмица;
 • Арт-материали за приложните ателиета;
 • Материали за творческите еко – работилници;
 • Материали и допълнителни ресурси за сугестопедичните уроци по математика, логика, мнемоника, хуманитарни дисциплини, английски език, вплетени в темите на седмиците;
 • Занятия по флай - йога;
 • 4 обучени преподаватели за работа с деца
 • 2 обучени аниматори за работа с деца ;
 • 6 преподаватели по различни науки, които създават всеки ден ново и различно учебно съдържание, основано на методите сугестопедия, неформално обучение и емпатия , учене чрез преживяване; 
 • Такса за вход в "Еко рай";
 • Лицензиран транспорт до отдалечени местности;
 • Предиобедно прихапване; 
 • Следобедна закуска;

* В цената  не се включва:

 • обяд по желание и по предварително заявено меню в ресторант " Халбата " - 5.00 лв. / ден - за дните от понеделник до четвъртък (в петък децата си носят храна за приготвяне на барбекю в "Еко рай")

 

Можете да заявите Вашето желание за записване на лятна програма в Материка през този линк:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tggCvLpE60636y098e4WKOfm7biuPB5BgLVULxIPVxNURFJHMTBZTE1JQkxQSU0wSFdZVUZPUDY3Ty4u 

 

За допълнителни въпроси, потърсете ни на 0887 925 757 или 0882 953 535.

·    

Летни сугестопедични курсове по английски език за ученици от 10 до 17 години 

 

Каним Ви да се потопите в прекрасната ни среда на курсовете по Английски език , базирани на метода Сугестопедия .

Децата се потапят в един различен свят на чуждия език, където с много радост, класическо изкуство, песни и театър те усвояват неусетно необходимата граматика и лексика за много по – кратко време. 

Курса е основно комуникативен, в прекрасна подкрепяща среда, която разкрива постепенно скритите резерви на детската личност и извежда на преден план желанието да учи и да комуникира на Английски език. Вдъхновени от различния начин на обучение, от подкрепата на преподавателите и радостта в часовете, децата постепенно с лекота усвояват и с желание се занимават все повече с ученето както на Английски език, така и на нови и интересни неща. Той е изграден така, че да надгради постигнатите резултати до момента и да разшири познанията по езика, както да развие умението за говорене, четене с разбиране и превод. 

 

За кого са подходящи курсовете 

Курсовете са подходящи за ученици от 4,5,6,7 клас  и тийнейджъри 

При подаване на заявление за записване децата се срещат с преподавателя си и минават кратко събеседване, за да се запознаят. След това се разпределят в подходящи групи според нивото на владеене на езика .

 

Продължителност на курсовете

Курсовете са с продължителност около 3 седмици , всеки ден по 3 учебни часа.

В зависимост от възрастта на учениците, общия хорариум от часове е 40 уч.ч. или 45 уч.ч. през които интензивно учат Английски език.

Курса завършва с представяне и получаване на Сертификат .

 

Преподаватели

Преподавателите са обучени сугестопедагози, които работят с метода сугестопедия  през цялото време и вдъхновяват много деца, ученици и възрастни да се обучават с интерес и желание. 

 

 

Кога ще се проведат курсовете : 

 

През всеки период се организират различни групи от нивата, според желанието на  подадените заявления. 

Периоди на курсовете : 1 - 26.07.2019 

Курс за тийнейджъри : старт 8.07. - 26.07.

При заявяване на желания - следваща група през м. август

 

 

 

 

 

 

 

СМЕНИ НА АКАДЕМИЯТА ТАЗИ ГОДИНА 

 

ОНЛАЙН   АКАДЕМИЯ ПО СЪСТЕЗАТЕЛНА МАТЕМАТИКА ЗА ДЕЦА, ЗАВЪРШИЛИ 2 КЛАС 

6.07 - 17.07. 2020 ОТ 13.00 - 14.30 Ч Академията има за цел да създаде интерес на децата към състезателния тип задачи, да развие таланта им за справяне с логическите предизвикателства и да ги потопи в подкрепяща и спокойна сугестопедична среда, където да развиват талантите си. 


Стъпвайки на 13 годишния си опит с работа с деца в различни възрасти и подготовката им за различни състезания и изпити и разговаряйки с техните родители, ние идентифицирахме няколко основни проблема: 

1. Децата в началото се интересуват от решаването на задачите, но с напредването на школите техният интерес спада поради еднообразното провеждане на всяко занятие
2. Децата се отегчават от еднообразните задачи във всяка тема, тяхното еднотипно повтаряне и писането на огромно домашно в къщи върху същия тип задачи. Ако нещо не се разбере в момента, детето се чувства притеснено и отказва да работи в школата и в къщи
3. Децата губят интерес, защото им става скучно и извънредно отговорно подготовката и явяването на състезания. Липсва елемента на игра, удоволствие и любопитство за решаване на различни казуси
4. Страх от състезания 

Стъпвайки на тази обратна връзка, ние създадохве НОВА специализирана авторска програма.

Използвайки методите сугестопедия и неформално учене, ние създадохме двуседмичен специализиран курс по математика, в който се разглеждат състезателни теми, които подготвят децата за решаване на състезателни задачи. Методите предполагат за много кратко време да се възприеме няколко пъти по -голямо количество материал в сравнение със стандартните методи на преподаване в школите, който е поднесен по специфичен и много интересен начин. Попадайки в тази среда децата възприемат материала не само аналитично и логически, което за доста от тях се оказва трудно поради това, че все още нямат стабилни връзки в мозъка за сухи и аналитични разсъждения. Програмите по математика са разработени в унисон с това как работи мозъка, така че да се възприема по-леко и дълготрайно аналитичната и логическа математика. Нашите преподаватели са преминали специално обучение за създаване на креативна и мотивираща среда, в която децата да развиват увереност в собствените си сили и да се опитват да решават самостоятелно различни казуси . 
Единствено при нас авторските сугестопедични разработки на темите, използването на много допълнителни модели, сугестопедични игри и материали, създават предпоставка за усвояване на голямото количество материал без умора и с непрестанно желание у децата да участват.

Работят в спокойна атмосфера на класическа музика и изкуство.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОГРАМАТА 

Програмата включва 8 състезателни теми, които се развиват за кратко време. След като се подаде съдържанието, то се активира с много математически модели, логически игри върху съответната тема, групови и индивидуални проекти върху решаването на състезателни задачи, креативно мислене, себеизразяване при предлагането на решения, групова работа и екипен дух при постигане на общо решение на подадена задача за отборно състезание. 

Програмата включва и създаване на умения за програмиране, логическо и последователно мислене, техники за креативно и различно откриване на трудни решения, създаване и решаване чрез модели. Използват се ресурси от програмиране за деца, за да могат учениците да направят самостоятелно връзки за откриване на сложни решения по бърз начин.

Моделът, по който се разработват темите е авторски, базиран на методите сугестопедия и учене чрез преживяване. Комбинират се знания за решаване на състезателна математика и използване на компютърно моделиране.

 

ВАРИАНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Обученията са два вида : 

- присъствени в залите на "Материка" - само в град Варна 

- онлайн обучение - за цялата страна . 

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА 

Програмата е предназначена за деца, които са завършили 1,2,3 клас и имат интерес към решаването на различен, състезателен тип задачи. 

 

КОИ СА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

Академията се води от Стефка Петрова , Вяра Николова и Веси Дамаскова .

Стефка Петрова - магистър по математика и ИТ, преподава по математика от 10 години в Материка, автор на голяма част от програмите за състезателна математика, тематическо и логическо мислене, програмиране на решения за състезателни задачи. Използва методите сугестопедия и неформално учене в своята работа. Подготвя отборите за състезания на "Материка" в 3 и 4 клас. Има над 70% успеваемост на прием в МГ на децата, които се подготвят в нейните групи по математика за 4 клас. 

Вяра Николова - магистър  математика и физика, ИТ, създател на "Материка", преподавател по математика, сугестопедагог от 2012 година и асистент обучител на преподаватели по сугестопедия към Фондация "Проф. д-р Лозанов и д-р Гатева". Създава програми за развитие на потенциала на личността при възприемането на голямо количество материал по математика, бързото му извеждане и обработване при решаване на състезателни задачи и изпити. Подготвя учениците за кандидатстване след 7 клас, като използва методите сугестопедия и неформално учене, като заедно със Стефка Петрова съдава програмите за обучение и подготовка за състезания. 

Веселина Дамаскова - магистър, сугестопедагог, начален учител , води курсовете и школите по математика от 2012  година в Материка, автор на голяма част от програмите за състезателна математика, тематическо и логическо мислене, ранно ограмотяване и техники на четене по метода н апроф. Лозанов, метачетене и бързо възприемане на информацията. Използва методите сугестопедия и неформално учене в своята работа. Подготвя отборите за състезания на "Материка" в 1, 3 и 4 клас. 

Екипът има изключително високи постижения при подготовката на децата за различни състезания, като създава у тях усещането, че могат да се справят с трудните задачи и събуждат желание да се занимават с решаването на различни математически казуси с интерес и удоволствие. 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 

Продължителността на курса е 4 дни седмично в рамките на 2 седмици.   Общ хорариум : 24 уч.ч. 

"Академия за завършилите  1 клас "   

"Академия за завършилите 2 клас "   

"Академия за завършилите 3 клас " 

Предоставяме възможност за комбиниране на Академията с  целодневната ни Лятна програма до 17.30 часа. 

ЦЕНА 

269 лв. с всички включени материали 

Академията може да се комбинира с Лятната целодневна програма на "Материка". 

 

Можете да заявите Вашето желание за записване на лятна академия в Материка през този линк:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tggCvLpE60636y098e4WKOfm7biuPB5BgLVULxIPVxNURFJHMTBZTE1JQkxQSU0wSFdZVUZPUDY3Ty4u 

 

За допълнителни въпроси, потърсете ни на 0887 925 757 или 0882 953 535.

 

"ВЕЧЕ МОГА ДА ЧЕТА и ПИША ” е курс за ранно ограмотяване и ускорено обучение по четене и писане по методиката на професор Лозанов, акредитирана от ЮНЕСКО през 1978 год като най- хуманния метод за обучение .Обучението е за деца в предучилищна възраст / 6-7 год / 

#Курсът се провежда всеки делничен ден по 3 уч.ч от 10 до 11.45 часа. 
1 модул - "Вече мога да чета" - 39 уч.ч
2 модул - "Вече мога да пиша" - 15 уч.ч

По метода на Класическата Сугестопедия децата могат да се научат да четат, без да е необходимо бавно да учат буква по буква. По стените има закачени табла - украшения, на които има думи, разкриващи цялата азбука. Под формата на различни игри и дидактически занимания , с много интерес, децата се научават да четат първо думите от таблата, след това и други думи. С игри, класическа музика и приказки те научават буквите и думите по лесен и забавен начин. Четат "Сугестопедичния буквар" на д-р Лозанов и допълнителните адапционни четива. Писането започва малко след като са започнали да разпознават и четат думите, но съвсем естествено, без фиксация на отделните елементи, чертички и т.н. Това позволява по лек и интересен начин децата да възприемат в цялост и да изписват всички букви от азбуката печатно и ръкописно. 

Ние в „Материка“ създаваме приятна и хармонична атмосфера, където децата могат да учат и творят на спокойствие. Средата подкрепя развитието на скрития им потенциал, като създава спокойствие и увереност, без неприятни усещания, свързани с ученето. Създава се прекрасно и позитивно отношение към предстоящия учебен процес. 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ПРОГРАМАТА


За всички деца на възраст 6 и 7 години, на които предстои да бъдат в първи клас. 

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 

13 дни, по 3 учебни часа, от 10:00 - 11:45 ч. всеки делничен ден.

 

ЦЕНА 

модул "Вече мога да чета " - 260 лв

модул "Вече мога да пиша " - 90 лв /само за деца, преминали модула "Вече мога да чета "/ 

 

Можете да заявите Вашето желание за записване през този линк:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tggCvLpE60636y098e4WKOfm7biuPB5BgLVULxIPVxNURFJHMTBZTE1JQkxQSU0wSFdZVUZPUDY3Ty4u 

 

За допълнителни въпроси, потърсете ни на 0887 925 757 или 0882 953 535. 

_________________________________

Офис 1

Варна

бул. "Мария Луиза" 28

+359 887 925757

office@materika.net

Офис 2

Варна

бул. "Мария Луиза" 31

+359 882 953535

office2@materika.net

Офис Лозенец

София

ул. "Плана планина" 1

+359 886 936363

lozenetz@materika.net

© 2015 Materika Foundation. All Rights Reserved.