fbpx

Новини

Испанско Лято в МАТЕРИКА - интервю с Ирена Младенова

От 19-ти юни МАТЕРИКА отново ще стане дом за всички, които искат да учат испански, да се докоснат до света на сугестопедията с всички нейни ползи и със света, който тя разкрива за всяка отделна личност. За да направи това пътешествие към себе си реалност, при нас ще бъде гост-преподавателят Ирена Младенова от Un Viaje - Студио по Испански език.

 

Възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски”, където през 1991 година завършва Предучилищна педагогика и през 2001 година, Ирена завършва Философия със специалност „Философия за деца”. Годините на практика и работа в сферата на образованието я довеждат до специалните и от особено значение за преподавателите въпроси: Защо децата не искат да учат?, Как да ги вдъхновяваме и мотивираме? Кои сме ние и кои са те в цялостния процес?, Защо трябва да е трудно, като може да е лесно?

Любовта й към испанския език и личностните й търсения я отвеждат през пролетта на 2003 година в Испания, където едновременно работи и учи в  Барселонски Университет и през 2007 година защитава  Кандидат-докторски минимум по Философия.

През зимата на 2011 година среща за първи път в живота си Професор Доктор Лозанов и възторгът от тази среща я насочва към Сугестопедията, като отговор на всички нейни търсения, като обединение на всяко професионално усилие и откривателство. Ето какво сподели Ирена за предстоящото Испанско лято в Материка:

 

 

1.    Какво да очакват курсистите на Испанско лято в Материка?

Леко и приятно прекрачване в необятния езиков свят на Испания и Латинска Америка. 5 седмици емоционална  свързаност с испанския език и култура чрез игри, песни, истории и забавления.

  

2.   Не за първи път идвате в Материка, какво ви връща при нас?

Хората. От една страна целият екип на Материка, с който работим изключително точно и коректно повече от 4 години и вече сме в много мили приятелски отношения. От друга, страна, всички чудесни ученици с които съм имала щастието да се срещна по време на куровете.

 

3.   Разкажете малко повече за различните курсове, които ще водите.

 

Първо ниво е за хора, които не са говорили до сега на испански език, без значение дали са го изучавали или не. Неусетно преодоляване на езиковата бариера, свободни разговори и запознаване с около 2000 думи и граматични единици.

Второ ниво дава възможност за задълбочаване на езиковите познания, разширение на езиковата база, както и усложняване на начина на изразяване. Подходящо е за всички, които са преминали 1-во ниво по сугестопедичния метод; за тези, които са били на други курсове и са преминали ниво на обучение А2, както и говорят испанки език, макар и с известни затруднения.

Граматика в 5 съботни утрини е подходяща за всички, които имат желание да усетят логиката и подредеността на испанския език по един нетрадиционен начин, чрез приказки, легенди, истории, поезия, песни. Подходяща е за преминали и 1-во и 2 ниво. Граматиката може да бъде много лесна и забавна.

4.   Какво могат да открият курсистите в тях?

Най-важното откритие във всеки един от курсовете е близостта с езика и лекотата в говоренето  му. За 1-во ниво най-важното е проговарянето; за 2-ро е разширяване на понятията и обогатяване на речника; за Граматиката – че е като детска игра.

 

5.   Казвате, че сугестопедията е отговорила на всички ваши професионални търсения. Как се случи това?

Преди да се срещна със Сугестопедията като метод , повече от 20 години съм се занимавала с иновативни методи на преподаване и съм търсила начин да правя заниманията си с деца по-забавни както за тях, така и за мен самата. Работила съм и в държавни учебни заведения и в частни. Отделяла съм се от практиката, за да продължа да повишавам квалификацията си, връщала съм се отново към практика и съм изпробвала различни методи и подходи. Практиката е прекрасен учител, когато си буден и търсиш нови неща. И така един ден търсенията ми ме срещнаха с Д-р Лозанов. Нямах съмнение, че Сугестопедията е това, което обединява всички мои търсения до този момент. Работя вече повече от 5 години с много обич, радост и забавление и нямам никакво съмнение, че това е най-хуманният метод на обучение в света.

 

6.   Испански и сугестопедия – това една споделена любов ли е?

Да. Споделена и племенна.

 

7.   Три причини да учим испански?

Можем да си говорим с повече от 500 000 000 жители на Планетата

Това е езикът на пътешествията

Мелодиката му е вълшебна

 

8.   Коя е най-важната испанска дума?

За мен най-важната  е Amor /Любов/

 

На български език също любимата ми дума е Любов.

© 2005 Materika Foundation. All Rights Reserved.