ЛЕТНИ СУГЕСТОПЕДИЧНИ КУРСОВЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Мили родители, 

през цялото лято в "Материка" се случват интересни неща. Тук можете да проследите цялата програма, която сме подготвили през месеците ЮНИ, ЮЛИ и АВГУСТ

 

МЕСЕЦ ЮНИ 

11. 06 . - 29.06. - Седмична лятна програма, като всяка седмица си има отделна тема. Повече за нея можете да прочетете на " Лятна програма 2018 "

 

13.06.- 29.06. - Английски език за деца с метода сугестопедия. Групите са две , разпределени според нивата на владеене на езика 

   1 група - 10.00 - 12.15

   2 група - от 14.30 - 16.45

 

11.06. -  22.06.  - Двуседмична Академия по състезателна математика за 1 клас.

     Една група от 10.00 - 12.00 часа 

 

25.06. - 6.07. - Двуседмична Академия за състезателна математика за 2 клас клас .

    Една група от 10.00 - 12.00 часа 

 

11.06. - 29.06 - Детски курс за бързо ограмотяване по методиката сугестопедия " Вече мога  да чета и пиша " , създадена  от  проф. Лозанов . 

  Една група всеки ден от 10.00 - 11.45 часа

 

МЕСЕЦ ЮЛИ

02.07.- 20.07. - Английски език за деца с метода сугестопедия. Групите са две , разпределени според нивата на владеене на езика , водени от сугестопедагог Габи Мичева 

   1 група - 10.00 - 12.15

   2 група - от 14.30 - 16.45

09.07. - 27.07.   Английски език за тийнейджъри с метода сугестопедия . Две групи, разпределени според нивото на владеене на езика 

1 група  - 9.30 - 11.45 -  преподавател сугестопедагог Деси Йорданова

2 група - 14.30 - 16.45 - преподавател Йовка Димитрова 

 

09.07. - 20.07.  - Академия по състезателна математика за 4 клас, водена по авторска методика за изграждане и усъвършенстване на уменията за решаване на състезателни задачи, базирана на методите сугестопедия, неформално учене и учене чрез преживяване. Преподавател г-жа Стефка Петрова 

ЛЯТНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА 8 -11 год възраст

Авторска образователно - приключенска програма за развитие на потенциала на детската личност, вдъхновена от методите сугестопедия, неформално учене и учене чрез преживяване

 

МЕСЕЦ АВГУСТ 

 

 

Летни сугестопедични курсове по английски език за ученици от 7 до 13 години 

 

Каним Ви да се потопите в прекрасната ни среда на курсовете по Английски език , базирани на метода Сугестопедия .

Децата се потапят в един различен свят на чуждия език, където с много радост, класическо изкуство, песни и театър те усвояват неусетно необходимата граматика и лексика за много по – кратко време. 

Курса е основно комуникативен, в прекрасна подкрепяща среда, която разкрива постепенно скритите резерви на детската личност и извежда на преден план желанието да учи и да комуникира на Английски език. Вдъхновени от различния начин на обучение, от подкрепата на преподавателите и радостта в часовете, децата постепенно с лекота усвояват и с желание се занимават все повече с ученето както на Английски език, така и на нови и интересни неща. Той е изграден така, че да надгради постигнатите резултати до момента и да разшири познанията по езика, както да развие умението за говорене, четене с разбиране и превод. 

 

За кого са подходящи курсовете 

Курсовете са подходящи за ученици от 1 до 7 клас и тийнейджъри

При подаване на заявление за записване децата се срещат с преподавателя си и минават кратко събеседване, за да се запознаят. След това се разпределят в подходящи групи според нивото на владеене на езика .

 

Продължителност на курсовете

Курсовете са с продължителност около 3 седмици , всеки ден по 3 учебни часа. Общия хорариум от часове е 40 уч.ч. и представяне, с което завършва курса .

 

Преподаватели

Преподавателите са обучени сугестопедагози, които работят с метода сугестопедия  през цялото време и вдъхновяват много деца, ученици и възрастни да се обучават с интерес и желание. 

 

 

Кога ще се проведат курсовете : 

 

През всеки период се организират различни групи от нивата, според желанието на  подадените заявления. 

 

Цена на курса : 

 

 

 

 

 


" Академия по състезателна математика " 


Академията има за цел да създаде интерес на децата към състезателния тип задачи , да развие таланта им за справяне с логическите предизвикателства и да ги потопи в подкрепяща и спокойна сугестопедична среда, където да развиват талантите си. 


Стъпвайки на 13 годишния си опит с работа с деца в различни възрасти и подготовката им за различни състезания и изпити и разговаряйки с техните родители, ние идентифицирахме няколко основни проблема : 


1. Децата в началото се интересуват от решаването на задачите, но с напредването на школите техният интерес спада поради еднообразното провеждане на всяко занятие
2. Децата се отегчават от еднообразните задачи във всяка тема, тяхното еднотипно повтаряне и писането на огромно домашно в къщи върху същия тип задачи. Ако нещо не се разбере в момента, детето се чувства притеснено и отказва да работи в школата и в къщи
3. Децата губят интерес, защото им става скучно и извънредно отговорно подготовката и явяването на състезания. Липсва елемента на игра, удоволствие и любопитство за решаване на различни казуси
4. Страх от състезания 

Стъпвайки на тази обратна връзка, ние създадохве НОВА специална авторска програма .
Използвайки методите сугестопедия и неформално учене, ние създадохме двуседмичен специален курс по математика, в който се разглеждат състезателни теми, които подготвят децата за решаване на състезателни задачи. Методите предполагат за много кратко време да се възприеме няколко пъти по -голямо количество материал в сравнение със стандартните методи на преподаване в школите, който е поднесен по специфичен и много интересен начин. Попадайки в тази среда децата възприемат материала не само аналитично и логически , което за доста от тях се оказва трудно поради това, че все още нямат стабилни връзки в мозъка за сухи и аналитични разсъждения. Програмите по математика са разработени в унисон с това как работи мозъка , така че да се възприема по - леко и дълготрайно аналитичната и логическа математика. Нашите преподаватели са преминали специално обучение за създаване на креативна и мотивираща среда, в която децата да развиват увереност в собствените си сили и да се опитват да решават самостоятелно различни казуси . 
Единствено при нас авторските сугестопедични разработки на темите, използването на много допълнителни модели, сугестопедични игри и материали, създават предпоставка за усвояване на голямото количество материал без умора и с непрестанно желание у децата да участват.

Работят в спокойна атмосфера на класическа музика и изкуство.

Преподаватели : Стефка Петрова 
                    Вяра Николова 

Продължителността на курса е 4 дни седмично в рамките на 2 седмици. Общ хорариум : 24 уч.ч. 
Децата са разделени по класове. Датите на школите ще бъдат обявени до края на месец април. 

 

"ВЕЧЕ МОГА ДА ЧЕТА и ПИША ” е курс за ранно ограмотяване и ускорено обучение по четене и писане по методиката на професор Лозанов, акредитирана от ЮНЕСКО през 1978 год като най- хуманния метод за обучение .

Обучението е за деца в предучилищна възраст / 6-7 год / 

#Курсът се провежда всеки делничен ден по 3 уч.ч от 10 до 11.45 часа. 
1 модул - "Вече мога да чета " - 39 уч.ч
2 модул - "Вече мога да пиша " - 15 уч.ч

По метода на Класическата Сугестопедия децата могат да се научат да четат, без да е необходимо бавно да учат буква по буква. По стените има закачени табла - украшения, на които има думи, разкриващи цялата азбука. Под формата на различни игри и дидактически занимания , с много интерес, децата се научават да четат първо думите от таблата, след това и други думи. С игри, класическа музика и приказки те научават буквите и думите по лесен и забавен начин. Четат "Сугестопедичния буквар" на д-р Лозанов и допълнителните адапционни четива. Писането започва малко след като са започнали да разпознават и четат думите, но съвсем естествено, без фиксация на отделните елементи, чертички и т.н. Това позволява по лек и интересен начин децата да възприемат в цялост и да изписват всички букви от азбуката печатно и ръкописно. 

Ние в „Материка“ създаваме приятна и хармонична атмосфера, където децата могат да учат и творят на спокойствие. Средата подкрепя развитието на скрития им потенциал, като създава спокойствие и увереност, без неприятни усещания, свързани с ученето. Създава се прекрасно и позитивно отношение към предстоящия учебен процес. 

За всички деца на възраст 6 и 7 години, на които предстои да бъдат в първи клас. 

 

 

Лятна образователна програма за деца 2019 година

 

 

      Лятна програма на „Материка“    2019   е образователно - приключенска програма за деца, която има за цел да развие личността на детето , да обогати знанията му за различните науки като част от света, да го постави в реална среда, където може да преживее различни неща, да осмисли и натрупа нов опит и нови умения, които ще му помогнат да расте свободно и уверено.

     Всяка година създаваме нова творческа и приключенска програма в света на знанията, предизвикателства, уменията да вземаш различни решения, игрите и преживяванията, които помагат на децата да откриват нови приятелства и да обогатяват собственото си развитие. Нашата цел е да развиват интересите си в истинско общуване с други деца, да осмислят скритите си емоции, да общуват пълноценно и да развиват качества, които ги правят личности. 

Защото като деца на света е важно да познават своите таланти, да опитват различни неща, вдъхновено да творят и свободно да избират онова, което най-много им харесва !  

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ПРОГРАМАТА

Програмата е за деца от 8 до 11 годишна възраст - в Материка 1 ( бул. Мария Луиза 28). Динамиката на заложените модули, сложността на поставените задачи и бързината на участие в подготвените приключения е подходяща за деца, които са завършили 1 клас. Тя е вдъхновена от методите неформално учене, учене чрез преживяване и сугестопедия.

Тази година стартираме и Лятна програма за деца от 6 до 7 годишна възраст Материка 2 ( бул. Княз Борис 89) срещу детския кът на Морската градина.

 

ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА

Програмата е подготвена така, че всяка седмица се определя различна глобална тема , на която са подчинени всички дейности, които са предвидени. Потопени в тази среда, Вашите деца придобиват знания,  умения и нагласи за :

 • отговорно поведение към хората,  с които общува и  към света около него ;
 • осъзнато общуване с връстниците си
 • самоосъзнаване на емоциите и тяхното приемане и споделяне
 • работа в екип
 • позитивно и отговорно отношение към природата около себе си
 • поддържане на  ред в стаята, където твори с отбора си в следобедните часове
 • навици за физическа култура и здравословен начин на живот
 • да усвоява с лекота много нови знания по различните теми и модули, които са включени сутрин и след обяд в програмата на „Материка“
 • да учи с желание нови неща по чужд език, логика и математика, обществени и природни науки, експерименти по естествени науки, литература и граматика 
 • да се справя в трудни ситуации
 • да взема трудни решения и да ги отстоява
 • да поема  отговорности
 • да бъде креативно и да се изразява чрез изкуството;
 • да комуникира уверено и със самочувствие 

 Различните теми развиват различна част от уменията и знанията.

 

ЕКИПА

Екипът, който работи с децата през лятото, е съставен от професионалисти, учителите  на „Материка“ , които  преминават всяка година  специални курсове  за плануване и разработване на програма,  неформално обучение и обучение чрез преживяване. Заедно с тях работят доброволци и аниматори, които се подбират специално за програмата и преминават обучение на „Материка“ за работа с деца. Всички модули са предварително подготвени, планувани и тествани от екипа на „Материка“ , за да постигат целите, които са заложени в програмата и да сътворят едно незабравимо преживяване за децата. 

 

ПРОГРАМА

Лятната програма е седмична, като всяка седмица има свое отделно заглавие, история, модули и приключение. Всяка седмична тема балансирано подрежда образователни модули като част от обучението чрез преживяване.

Очакваме децата между 8,30 и 9.00 часа, след което започват плануваните дейности за деня. Преди обяд те са навън, като се разпределят различни маршрути. Там се провеждат и първите образователни модули за деня.

Около  12.30 децата обядват в ресторант „Халбата“, който се намира до „Материка 1“ или в ресторант „Парми“, който се намира до „Материка 2“. Ресторантите изпращат всяка седмица различно меню с две предложения – месно и вегетарианско меню. Родителите могат да изберат единия вариант от предложението.

Около 13.00 – 13.30 децата се прибират в „Материка“ , където ги очакват обучителите от екипа на „Материка“ за следобедните образователни модули.

Денят приключва със свободна игра в двора на „Материка“  от 16.45 до 17.30 часа .

СМЕНИ НА ЛЯТНАТА ПРОГРАМА :

Първа седмица                
  

 

Втора седмица 
 

 

 

 

Трета седмица 
 
   
Четвърта седмица 
 

 

Пета седмица 
 

 

Шеста седмица 
 

 

Седма седмица
 
 
Осма седмица
 

  

Девета седмица
 

 

Десета седмица
 

 

 

Цена за една седмица : 119 лв . В цената са включени:

 •          Подготовка на програмата, спортна, танцова и цялостна анимация;
 •         специално подготвени и адаптирани материали за тематичните игри и занимания на всяка седмица;
 •         арт-материали за приложните ателиета;
 •         материали за творческите еко – работилници;
 •         материали и допълнителни ресурси за сугестопедичните уроци по математика, логика, мнемоника, хуманитарни дисциплини, Английски език, вплетени в темите на седмиците ;
 •      занятията по флай - йога;
 •      4 обучени преподаватели за работа с деца;
 •      2 обучени аниматори за работа с деца ;
 •      6 преподаватели по различни науки, които създават всеки ден ново и различно учебно съдържание, основано на методите сугестопедия, неформално обучение и емпатия , учене чрез преживяване; 
 •      лицензиран транспорт до отдалечени местности;

В цената  не е включва:

 • обяд в ресторант " Халбата " за Материка 1 или ресторант "Парми" за Материка 2 + предиобедно прихапване и следобедна закуска - 5.00 лв. / ден - за дните от понеделник до четвъртък ( в петък децата си носят храна за приготвяне на барбекю в "Еко рай")

 

·    

_______________________________

" Когато светът дойде при теб. " 

© 2015 Materika Foundation. All Rights Reserved.